Virágzik az orángután-kereskedelem

Az indonéz hatóságoknak az eddiginél jóval többet kellene tenniük annak megakadályozására, hogy a veszélyeztetett orángutánokat és gibbonokat minden tiltó jogszabály ellenére még kölyökkorukban teljesen nyíltan, piacokon árulják szerte az országban - sürgette egy újabb helyzetjelentés.

"Indonéziában jelentősen nő a vadon élő állatokkal kereskedők száma" - hívta fel a figyelmet Vincent Nijman, a jelentés készítője, a vadállatokkal való kereskedést figyelő TRAFFIC nevű hálózat munkatársa. Rámutatott: az ember bármit kérhet a kereskedőtől, és az már mutatja is. Mindez más országoktól nem eldugott helyeken, titokban zajlik, hanem teljesen nyíltan.

Indonézia a világon a legtöbb - hét - gibbonfajta hazája, közülük három fajta veszélyeztetett. Noha mind az orángutánok, mind a gibbonok árusítása hivatalosan tilos, a hálózat emberei a hatalmas területű országot az elmúlt négy évben járva azt tapasztalták, hogy Jáva és Bali szigetén 22 város állatpiacain zavartalanul folyik a velük való kereskedés, és főként a kölyköket árulják. Nijman szerint a vadállatok adásvételét tiltó törvények terén Indonézia élen jár a világon, a jogszabályoknak azonban a gyakorlatban nem szereznek érvényt.

A jelentés szerint az elmúlt tíz évben nagy valószínűséggel jelentősen nőtt a gibbonokkal és az orángutánokkal folytatott kereskedelem, de pontos adat nincs erről. Ezeket az állatokat természetes élőhelyeik zsugorodása is veszélyezteti, de a velük folytatott kereskedelem talán még nagyobb veszélyt jelent, hiszen például a kipusztulás fenyegette orangutánok esetében egy kis állat befogásához többnyire meg kell ölni az anyját. Pedig az embernél élő kicsi orangutánok későbbi sorsa szomorú és bizonytalan: a kifejlett állat már nagy, nem aranyos és vagy leláncolva tartják, vagy szélnek eresztik, noha már nem képes egyedül fenntartani magát. Ami a konkrét árakat illeti: az orángutánok ára kétszáztól ezer dollárig (41 ezer forinttól 200 ezer forintig) terjed, a gibbonok valamivel olcsóbbak.

Forrás: greenfo