A vizet is eszközként használják az orángutánok

Egy kísérlet, amit Aesopus egyik tanmeséje ihletett, igazolta, hogy az orángutánok elég okosak ahhoz, hogy problémamegoldó eszközként használják a vizet.

Amikor a lipcsei Max Planck Intézet munkatársai egy átlátszó csövet adtak az orángutánoknak, benne egy kevés vízzel és egy földimogyoróval, a majmok beleköpködték az ivóvizüket, hogy el tudják érni a zsákmányukat, írja a New Scientist. A kísérlet azért újszerû, mert bemutatja, amint nem emberi egyedek éleslátóan felhasználják a vizet egy probléma megoldásához.

Az ötletet Ezópus egyik fabulája adta, ami alapján Natacha Mendes és kollégái azon vitatkoztak, hogy az orángutánoknak, amikkel együtt dolgoznak, vannak-e hasonlóan okos meglátásaik, mint annak a varjúnak, amelyik köveket dobált egy kancsóba, hogy megemelje a benne lévõ víz szintjét és ihasson.

Tanulékonyak

Hogy választ kapjanak, a kutatók öt orángutánnak adtak mûanyag csövet, amiben - a majmok legnagyobb bánatára - a mogyoró túl mélyen úszott ahhoz, hogy elérhessék. A frusztrált állatok ezután elkezdték ütögetni és rugdosni a csövet, megpróbáltak belenyúlni, de sehogy nem tudták elérni a céljukat.

Átlagosan kilenc perc után viszont megtalálták a megoldást; az itatójukból kortyolt vizet beleköpködték a csõbe, így megemelték a víz szintjét és végre hozzáfértek a mogyoróhoz.

"Ez azért tanúskodik éleslátásról, mert korábban nem láthatták ezt a kísérletet" - magyarázta Mendes. "És ha már megszületett az ötlet, késõbb is alkalmazták, sõt, egyre gyorsabban." Amikor ugyanis tizedszer ismételték meg a kísérletet, az állatok már harminc másodperc után elkezdték használni a vizet.

Intelligens köpködõk

A Biology Letters címû brit szaklapban megjelent tanulmányban Mendes megemlíti, van egy másik állat is, ami köpködi a vizet: a jávai lövõhal (Toxotes jaculatrix) egy vízsugárral lelövi a felszínhez közel szálló rovarokat, így besodorja azokat a vízbe és megeszi.

De a kutató szerint ezt nem lehet összehasonlítani a majmok vízhasználatával, mivel õk tudatosan és más lehetõségek - mint például a csõ ütögetése - figyelembe vételével cselekszenek, így az õ esetükben rugalmas stratégiáról beszélhetünk.

Forrás: Index