Az orángután is a tíz legveszélyeztetettebb között van

A veszélyeztetett fajok kereskedelmével foglalkozó világtalálkozó előtt a WWF, a nemzetközi természetvédelmi szervezet tízes listát állított össze azokból a fajokból, amelyek fennmaradását leginkább veszélyezteti a velük való kereskedelem. Megmentésükre azonnali, globálisan összehangolt cselekvésre van szükség.

Az Egyezmény a veszélyeztetett vadon élő növény- és állatfajok nemzetközi kereskedelméről (Washingtoni Egyezmény vagy CITES) tartandó konferenciát először rendezik meg az Európai Unió területén. 2007. június 3-15. között 171 ország, köztük Magyarország küldöttsége hivatalos Hágába, Hollandiába.
A WWF tízes listáján a legveszélyeztetettebb fajok szerepelnek, melyek a velük való kereskedelem miatt kerültek a kipusztulás szélére. A tigris és az ázsiai orrszarvú megmentése például folyamatos intézkedéseket igényelt az elmúlt évtizedek során, de fennmaradásukat továbbra is fenyegeti többek között az orvvadászat és az illegális kereskedelem. Mások, különösen tengeri fajok, azért szerepelnek a listán, mert populációik létszáma erőteljesen megfogyatkozott, olyan nagy számban kerültek a világpiacra az utóbbi években.
"A listán vannak olyan fajok, például a tigris, afrikai elefánt, melyeket már több mint 30 éve veszélyeztet a kereskedelem és szerepelnek is a CITES függelékeiben. Míg mások, mint az európai angolna, a piac változó igényei miatt most kerültek napirendre. Sokan nem is gondolnák, de az illegális kereskedelemből nyerhető haszon a drogkereskedelem nyereségével vetekszik, és szervezett bűnözés keretében folytatják" – nyilatkozta Kecse-Nagy Katalin, a WWF és az IUCN közös programjának, a TRAFFIC munkatársa.
"Amíg a kormányok nem veszik komolyan, hogy a védett és veszélyeztetett állatfajok, valamint a belőlük készített tárgyak törvénytelen kereskedelmének milyen súlyosan negatív hatása van a fajok fennmaradására, addig vajmi kevéssé fog változni a helyzet. A probléma csökkentéséhez nem csak a vonatkozó törvényeket kell szigorúan betartatni, de megoldást kell találni a fejlődő országokban létszükséglet vezette kényszer miatt ebből élő szegények megélhetésére is" – tette hozzá Kecse-Nagy Katalin.

A WWF tízes listáján az alábbi fajok és szükséges intézkedések szerepelnek:

Heringcápa - Tüskéscápa - Fűrészes ráják (fűrészhal) - Tigrisek - Ázsiai orrszarvúk - Vörös és rózsaszín korall - Európai angolna - Elefántok - Emberszabású majmok - Valódi mahagóni.

Forrás: greenfo