Hírek, érdekességek

 • A vizet is eszközként használják az orángutánok

  Egy kísérlet, amit Aesopus egyik tanmeséje ihletett, igazolta, hogy az orángutánok elég okosak ahhoz, hogy problémamegoldó eszközként használják a vizet.
  Amikor a lipcsei Max Planck Intézet munkatársai egy átlátszó csövet adtak az orángutánoknak, benne egy kevés vízzel és egy földimogyoróval, a majmok beleköpködték az ivóvizüket, hogy el tudják érni a zsákmányukat, írja a New Scientist. A kísérlet azért újszerû, mert bemutatja, amint nem emberi egyedek éleslátóan felhasználják a vizet egy probléma megoldásához.

 • Kihalhatnak az orángutánok 2025-re

  Az orángután, Ázsia őserdeinek „vadembere” húsz éven belül eltűnhet – állítja egy állatvédő aktivistákat tömörítő szervezet.
  A WWF, a World Wildlife Foundation előrejelzése szerint az elmúlt évszázadban 91 százalékkal csökkent a Borneó és Szumátra szigetén élő emberszabású majmok száma.

 • Helikopterekkel keresik az orángutánokat

  A légi felderítés nemcsak a háborús területeken, de a borneói őserdőkben is hasznos lehet. Ráadásul jó célokat is szolgál, hiszen a tudósok az orángutánokat próbálják megszámolni...
  A levegőből próbálják megfigyelni az orángutánok fészkeit azok a tudósok, akik Borneó szigetének Malajziához tartozó részén, Sabah tartományban vizsgálódnak. Az orángutánok ugyanis erdőlakók, ennél nagyobb állat nemigen él már fákon. Az éjszakát is a fák ágai között töltik, alvófészkeket készítenek maguknak.